Hubnutí a diety jsou v kurzu už opravdu dlouhou dobu. S nově nastolenou dobou, díky níž jsme nuceni zůstávat doma a naše pohybové aktivity ať už z důvodu zavřených fitness center anebo dalších jiných sportovišť, se toto téma stává ale snad ještě více aktuálnější. Dle nedávných výzkumů se ukazuje, že každý Čech přibral po dobu karantény v průměru šest kilogramů, což není zrovna nízké číslo. Hold ať už chceme nebo ne, když je člověk zavřený doma, má tendenci neustále něco ochutnávat, ujídat, naskýtá se mu čas na pečení nejrůznějších dezertů a dortíků anebo na vaření jídel, jejichž příprava trvá déle a často se také jedná o ne zrovna dietní pokrmy. Dalším faktorem, který příbytku na váze napomáhá, je již zmíněná nízká pohybová aktivita. Domácí cvičení je sice také volbou, ovšem čím dýl je člověk doma, tím menší je jeho motivace.
Na řadu tedy přistupují nejrůznější diety a omezení. S tímto tématem je velice úzce spjaté téma slazení. Jak je každému, kdo se snaží nějaké to kilo shodit dolů, bez omezení cukru to hold nepůjde. Velkou výhodou tak je, že se v nynější době nachází nepřeberná řada alternativ, které jsou mnohem zdravější.
Samozřejmě vůbec neznámější alternativou mezi přírodními sladidly je třtinový cukr. Jak se ale poslední dobou ukazuje, mezi cukrem klasickým a třtinovým není zas až takový rozdíl. Nejlépe z testů vychází tradiční sladidlo, jehož výhody znaly již naše babičky. Jedná se o klasický med, který ještě navíc obsahuje celou řadu minerálních látek, které našemu tělu udělají dobře. Není se tak čemu divit, že se doporučuje i v případě, kdy nejsme zrovna fit a pokouší se o nás nějaké to nachlazení.
Poslední novinkou na trhu, která je mezi milovníky zdravé výživy velice oblíbenou, je takzvaný erythritol. Pod tímto celkem krkolomným názvem se nachází látka vzhledem velice podobná klasickému bílému rafinovanému cukru. Jedná se o přírodní sladidlo, které můžeme nalézt například v ovoci. Jeho hlavní výhodou je, že má celkem vysokou sladivost, ovšem téměř nulové kalorické hodnoty. Na rozdíl od ostatních sladidel se perfektně rozpouští. Z tohoto důvodu je velice vhodnou alternativou hlavně při pečení nejrůznějších dezertů, buchet, perníků, dortů anebo třeba na přípravu těsta na vafle anebo palačinky. Na erythritol můžeme také narazit ve složení čokolád, jako náhražka cukru. Tato potravina je tak skvělou alternativou pro nadšené pekařky a cukrářky.